Tjejen somnade i matstolen, det tar på att ha bröderna hemma på förmiddagarna. 

I dag tänkte jag tipsa om tygblöjor. När Hjalmar föddes hade jag inte en tanke på något annat än engångsblöjor, det kändes som att tygblöjor var obekvämt och inte höll tätt. Sen kom Alfred och plötsligt hade vi två blöjbarn, och varken tid eller ork att reflektera över något annat alternativ än enklast möjliga.

Vi bor på ett sådant ställe att vi själva för bort alla våra sopor med bilen till en sopstation, förutom det vi komposterar. Det här gör att man blir väldigt medveten om vilka mängder sopor som produceras i hemmet. Det var enorma mängder när vi hade två blöjbarn! När vi bestämde oss för att skaffa ett tredje barn, vilket i sig lär vara något av det sämsta tänkbara för klimatet tänkte jag att vi borde åtminstone ge tygblöjorna en chans.

Det var mycket smidigare än jag trodde! Vi har använt tygblöjor varje dag förutom när vi har varit på resa och när vi hade strömavbrott en vecka. Hittills har vi sparat minst 2000 blöjor. På natten kör vi med engångsblöjor för att hon ska få sova bättre, de har trots allt bättre uppsugningsförmåga än tygblöjorna. Att byta blöjor är ju något man inte kommer ifrån som förälder, även fast det kanske inte är det man uppskattar mest av allt. Det ska alltså ändå göras, och det är inte mera bök med tygblöjorna. Vi tvättar dom varje kväll och så har dom torkat tills nästa morgon. Jag har en målbild av ett kallt glas bubbel att skåla i den dagen vi inte längre har blöjbarn.

Ett plus är att tygblöjorna är så fina

 

Jag fick lite tips av ett par vänner som använt tygblöjor, och köpte några varianter begagnat. Vi har nästan bara använt FuzziBunz-pocketblöjor, de har varit smidigast och bäst tycker jag. Från att Ellen var nästan en månad använde vi storlek S, jag minns inte riktigt när vi böt till M men vi kan fortfarande använda dom ett bra tag till, knäppningen kan justeras så användningstiden blir lång.

Nu till fredagstipset: Oljefonden som man kan se på Yle Arenan. Avsnitten är 20 minuter långa och handlar om förvaltningen av norska oljefonden, något som blir lite besvärligare när man anställer en etikansvarig som gärna säger sitt om det mesta. Roligaste jag har sett på länge. Det är alltså inget tips utan en uppmaning. Ni måste se den.

3