Över 1200 forskare i Finland stöder klimatstrejkande ungdomar. Ändå finns det många vuxna människor som gärna påstår sig veta bättre. Som tycker att Greta och hennes kompisar borde vara i skolan istället, bli klimatforskare och rädda planeten. Men vänta, tar det inte lite väl länge? Ett förslag vore kanske att vi lyssnade på de forskare som redan finns?

Många skriver att skolstrejkandet inte hjälper klimatet. Men någon effekt har det väl ändå om det har blivit en global rörelse, med strejker i 2052 städer? Att Greta är nominerad till Nobels Fredspris, det är väl ändå ganska bra uppmärksamhet?

Bild: Jessica Gow/TT

Något som däremot aldrig brukar driva något framåt, är negativa och sarkastiska inlägg på Facebook. Hur skulle det vara om man skulle rannsaka sig själv istället. Om Greta kan göra det här, vad kan du göra?

Många jag har diskuterat med har märkt ett allt hårdare och omänskligare klimat på sociala medier. Idag kommer man undan med att skriva rasistiska uttalanden på Facebook, vilket är otroligt skrämmande. Hörde på nyheterna i morse att Klas Friberg varnar för just detta beteende. Att göra det extrema till det normala är en fara. Den typ av språk och utpekanden som de använt i flera år, om det tas över och används av politiker och opinionsbildare så gör man deras språk normalt. Det är en risk. Det ser vi redan idag, säger Säpochefen Klas Friberg i SVT Agenda. 

Källkritiken är idag viktigare än någonsin! Innan du postar ett inlägg som pekar ut någon viss grupp för ett visst beteende, fundera en extra gång tack. Varför postar du det? Kan motsättningar grupper emellan öka? Finns det något du kan göra för att bidra till motsatt utveckling istället? Var en ansvarsfull, medmänsklig samhällsmedborgare.

Var snäll.

7