Jag tycker att det är toppen när män som Morgan Alling, Peter Jöback, Alexander Karim och Jonas Gardell tar ställning mot mäns våld och trakasserier mot kvinnor.

Naturligtvis. Men avsaknaden av många mäns (nej inte alla mäns – ja också vissa kvinnors) reaktioner retar mig oerhört. Hur länge har inte den stora massan stått och tittat ner i marken och visslat och hoppats att den här metoo-grejen ska blåsa över? Andra ämnen lockar till debatt, allt från roliga memes till engelsk ligafotboll, medan kvinnors utsatta ställning är uttjatat och ointressant. Det rör ju inte mig, eftersom jag inte slår eller trakasserar. Eller?

Det är inte de som slår som är hela problemet. En mycket stor del av problemet är att samhället skyddar de som slår. Josefins tyrann blev dömd men fick fortsätta jobba på som om inget hade hänt. Det fanns ett försök till bojkott men det var ingen som hakade på. Det var ju deras ensak. Hon var säkert lite besvärlig. Varför lämnade hon inte, om det var så illa? Ingen frågar varför han slog. Han var ju en konstnär. Ett geni. Man förstår ju att det var svårt med alla stora känslor. 

Hur vittnesmål efter vittnesmål ifrågasätts och man skriver över våld mot kvinnor till andra kulturer, trots att den eländiga statistiken visar tydligt att vi har mycket att jobba på i ”vår kultur”.

Om en kvinna berättar att hon blivit utsatt för våldtäkt är det sant, i 99,99% av alla fall. Vem skulle ljuga om det? Vem skulle utsätta sig själv för en sådan process, om det inte vore sant?

  • De flesta blir aldrig dömda, i brist på bevis och på grund av den gamla lagstiftningen (positivt att samtyckeslagen visar en trend åt rätt håll, hoppas att nästa riksdag klubbar igenom en sån också i Finland)
  • Kvinnan blir ifrågasatt både från rättsväsende och från allmän opinion. Var det faktiskt så som hon berättar? Varför hade hon läppstift? Man har ju hört hur hon är.

Lyft blicken, hjälp till! Kroka arm och visa tydligt vilket beteende som är ok och vilket som inte är det. Fråga inte varför hon inte lämnar, fråga varför han slår.

5