Klädvård hör (liksom det mesta annat som har med hushållsarbete att göra) inte till något som jag har lärt mig hemifrån. Visst fick jag en Martha-guide för den som just flyttat hemifrån, och vi hade huslig ekonomi i högstadiet, men that’s it. Lika bra har jag tyckt, eftersom jag inte hade tänkt att tvätten i en fempersonersfamilj skulle ligga på mina axlar en vacker dag. Det gör den väl inte nu heller, men det är lättare för mig att dra igång en tvättmaskin än för Peter som är på jobb.

Antagligen är jag sämst i världen på att tvätta kläder. Jag använder två program, 60 (eller 90) grader för blöjor och sängkläder/handdukar, och sen ett fenomenalt program som vår tvättmaskin har; Mix. Perfekt, tänker jag och stuvar maskinen full utan att sortera. Sen åker det mesta in i torktumlaren. Peters skjortor och jeans brukar jag hänga upp, så får han stryka skjortorna sen vid tillfälle.

Ett plagg som det står Handtvättas på kommer alltså inte med hem från någon affär. Inte heller ett vitt plagg eller något som behöver strykas (inte helt enkelt att undvika, men så långt det går).

Med tanke på den mängd ludd som samlas i torktumlaren så är det självklart att det sliter på kläderna. Ibland är jag förvånad över att det finns kläder kvar där. Så nu tänkte jag bli bättre på det här med klädvård.

Jag lånade en e-bok från biblioteket:

Stilguiden av Lotta Lewenhaupt, 2015

Så nu ska jag förutom att lära mig om klädvård också läsa om stil, hur man gör genomtänkta inköp, material, funktion, hur man bygger en basgarderob och så vidare. Återkommer med reflektioner sen.

Biblioteket förresten. Förstår ni hur bra det är? Förutom att det finns massor med böcker och tidningar och lite ljudböcker och filmer, så kan man också sitta där och jobba, låna rum (det har jag gjort när jag har spelat in poddar), studera (gick ofta dit efter jobbet för att plugga) eller titta på någon fin utställning. Det händer ofta något där i form av utställningar och/eller olika teman. Känner du dig rastlös och funderar på att slå ihjäl några timmar i ett shoppingcentrum? Ta en tur till bibban istället.

4