Behövs faktiskt en kvinnodag? Har inte feminismen gått för långt? Scrolla förbi om du svarade rätt (A = Ja, B = Nej). För er andra serverar jag lite fakta jag hittade på Svenska Yle:

Ojämställdheten på alla områden i livet

 • Två tredjedelar av världens 1 miljard fattiga är kvinnor och flickor.
 • 60 % av världens analfabeter är kvinnor.
 • Familjevåld drabbar uppskattningsvis var tredje kvinna i världen.
 • Omkring 650 000 kvinnor och flickor faller årligen offer för människohandeln, oftast inom sexhandeln.
 • I utvecklingsländerna dör årligen en halv miljon kvinnor antingen under graviditeten eller förlossningen.
 • Lagarna i många länder erkänner inte kvinnors rätt att ärva eller äga land.
 • 17 % av världens parlamentariker är kvinnor.
 • Kvinnors löner är i snitt 25 % mindre än mäns.

I Finland faller ungefär 50 000 kvinnor årligen offer för sexuellt våld – men få vänder sig till polisen

 

Stopp! Färdigscrollat. Jag tänkte ta fasta på det här med jämställd ekonomi, så här kvinnodagen till ära.

Idag kommer rapporter från landet i väst att svenska män äger dubbelt så mycket som kvinnor. Det gäller aktier, fastigheter, skog och bilar. Nu vet jag inte hur det ser ut i Finland men jag gissar att siffrorna är ungefär likadana.

Det är otroligt sorgligt att höra historier om kvinnor som inte kan gå ur en dålig relation på grund av att dom inte skulle klara sig ekonomiskt, eller om kvinnor som varit hemma och tagit hand om barn och hem i många år och sen får klara sig utan pensionspengar när förhållandet går i kras.

Hur ska man då göra för att inte hamna i den situationen? Här kommer lite tips* från ekonomitanten:

 • Spara! Från första inkomsten är det dags att börja lägga undan. Att ha en buffert så att man klarar sig utan jobb eller bostad ett litet tag, så att man om situationen kräver vågar ta sig ur en dålig livssituation. Låna en bok om smart sparande. Köp aktier i företag du tror på.
 • Jobba! Prata om det här redan innan ni planerar en graviditet. Hur delar ni upp föräldraledigheten? Vem kan tänka sig att gå ner i deltid när barnen är små? Är din partners jobb viktigt? Guess what, ditt jobb är lika viktigt för dig! Har han större inkomst än dig? Ja det lär inte ändras om han får jobba heltid och du går ner i arbetstid och sköter det mesta av vabbandet.
 • Dela ekonomin på ett vettigt sätt. Ofta läser jag ”Han betalar lägenheten och bilen, och jag tar alla löpande kostnader som mat och kläder till barnen”. Bra deal! Vad händer om det tar slut? Jo han har en lägenhet och en bil och du har kvitton från mataffären. Ha ett gemensamt konto varifrån ni betalar alla gemensamma kostnader. Se till att du äger halva boendet. Försök komma överens om ett rättvist system, antingen att ni lägger in en viss % av er inkomst eller att ni lägger in så mycket av inkomsten att ni båda lämnar med lika mycket i handen. Handla sedan all mat och kläder till barnen från det gemensamma kontot.

*Tipsen är skrivna för stereotypa heteroförhållanden, eftersom det är skillnaden mellan män och kvinnor vi uppmärksammar 8.3. Men självklart kan alla ta till sig av dessa råd.

Trevlig fredag!

Många har delat Jessica Hallbäcks fina poster om kvinnodagen så jag väljer en av hennes andra mästerverk dagen till ära.

 

6